Třeštík s námi a zlé pryč

Dejme tomu, že David Rath je pouze arogantní hlupák, nikoliv korupčník, a že motivem jeho zbrklých kroků v ČMVU není snaha propachtovat domy v pražské Husově ulici, ve kterých muzeum sídlí. Co můžeme čekat dál?

Po bleskurychlém odvolání Ivana Neumanna a pověření Martina Dostála řízením muzea místo něj, přišla vzápětí Dostálova rezignace. "Domluva o jeho pověření vedením muzea byla hodně narychlo. Poté, co nastoupil a na novém postu se rozkoukal, dospěl k závěru, že je tam práce více než na plný úvazek," vysvětlila změnu Dostálova rozhodnutí hejtmanova mluvčí. Řízením muzea byl pak v pondělí 9. 2. pověřen osmadvacetiletý právník a galerista Jan Třeštík.

Třeštík by mohl být skvělým ředitelem. Kombinace právního vzdělání, manažerské praxe v oblasti kultury a hlubokého zájem o umění jsou k tomu dobrými předpoklady. (Kdo má dneska v Česku odvahu otevřít si prodejní galerii současného umění podle mě prokazuje svůj zájem o umění mnohem přesvědčivěji, než řada kunsthistoriků v muzeích i v akademické sféře.)

Jsou zde však dvě velká ALE:. 1) Způsob, jakým byl Třeštík do funkce dosazen. Je otázkou, zda z této situace může vzejít něco dobrého. Jeho vlastní motivy mohou být sebeušlechtilejší, velice rychle však může narazit na stejnou aroganci moci, která vedla k odvolání Ivana Neumanna.  2) Fakt, že nadále chce provozovat svou galerii Prinz Prager. Jde o modelový příklad střetu zájmu. Nepodezřívám jej z toho, že by snad kupoval díla sám od sebe (koneckonců ani v tom by nebyl první, že pane Knížáku? - doplnění zde), ale jeho pozici to, přinejmenším ve vztahu k zahraničním institucím, znevěrohodňuje.  Otázkou je, zda to ČMVU neuškodí.

Třeštík sám říká, že jeho dlouhodobou ambicí není být ředitelem muzea. Že chce pouze dokončit přesun muzea do Kutné Hory, otevřít stálou expozici a připravit nový výstavní program, a to jak pro Kutnou Horu, tak i pro "Husovku". Ve své koncepci počítá s tím, že muzeum bude nadále provozovat v Praze výstavní síň, a David Rath je s tím prý srozuměn.

Ideální by samozřejmě bylo, kdyby kraj nyní na místo ředitele připravil řádné výběrové řízení a jmenoval takovou komisi, která by byla zárukou, že bude vybrán skutečný odborník. To však v našich reáliích zní téměř jako utopický návrh. A hledat respektovaného odborníka, který přistoupí na to, že jeho šéfem bude David Rath? To je jasná Hlava 22.

Třeštíkovi tedy můžeme jedině držet palce a doufat, že případně dokáže včas poznat, kdy je čas odejít.

____________________________

Podrobnou zprávu o ČMVU přináší březnový Art+Antiques. Zajímavý komentář Mileny Bartlové otiskly Literární noviny.

____________________________

Provokativní komentář k Neumannovu odvolání napsal do Respektu Jan Vitvar. V situaci, kdy v diskusi na stránkách ČMVU zaznívají na adresu Davida Ratha poznámky ve stylu "vražda na tyranovi, není vraždou", totiž k věci zaujal programově neutrální postoj.

____________________________

Poznámka k situaci v muzeu z 4. 2.